Van Eijk uit Vlist maakt beste boerenkaas

Kaasboerderij Van Eijk uit Vlist is landelijk winnaar Cum Laude met de lekkerste Goudse Boerenkaas. De jury beoordeelde de winnende Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Van Eijk met een 9,4, de technische keurmeesters gaven 95 punten voor deze 10 maanden gerijpte boerenkaas van ruim 20 kilo.

Goudse Boerenkaas is de soort die op ruim 90 procent van de 253 kaasboerderijen die Nederland telt gemaakt wordt.

bedrijvenbezoek 13 feb. 2015 029

Jaarlijks evenement                                                                                                               Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat 27 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen.

Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderij. De kazen zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen die de technische keuring hebben doorstaan en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

bedrijvenbezoek 13 feb. 2015 027

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren.