Zaterdag 6 juni: D-Day Krimpenerwaard

Op zaterdag 6 juni vindt voor de eerste maal het evenement D-Day Krimpenerwaard plaats. Dit evenement wordt georganiseerd door de stichting D-Day Krimpenerwaard en de gemeente Krimpenerwaard.

VrijheidOp 6 juni, D-Day, herdenken we de grootste invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa. Dat er een einde is gekomen aan de Tweede Wereldoorlog hebben we te danken aan de inzet en het verlies van grote aantallen geallieerde militairen.

 

Oorlogsslachtoffers Krimpenerwaard                                                                                 Ook in de Krimpenerwaard hebben mannen meegevochten voor de bevrijding en zijn helaas ook veel oorlogsslachtoffers gevallen. Om deze oorlogsslachtoffers uit de Krimpenerwaard te herdenken, heeft de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard een boekje gemaakt. Dit zeer lezenswaardige boekwerk geeft de meer dan 100 doden een gezicht. Het boekje is vanaf eind april voor €10,00 te koop bij de bibliotheken in de Krimpenerwaard en in het streekmuseum Krimpenerwaard. Het boekwerk kunt u ook per post bestellen door een e-mail te sturen naar hans.korevaar@planet.nl.

Historische legervoertuigen                                                                                                 Op zaterdagmiddag 6 juni vindt in Schoonhoven een programma plaats waaraan alle inwoners van de Krimpenerwaard gratis kunnen deelnemen. Er zal onder andere een static show te zien zijn met tientallen historische legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Aandacht voor alle veteranen van de Krimpenerwaard                                        De voormalige gemeenten Nederlek en Schoonhoven waren gewend hun veteranen één keer per jaar, rond de jaarlijkse Veteranendag, uit te nodigen voor een veteranenbuffet. Het gemeentebestuur van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard vindt het belangrijk dat deze traditie wordt voortgezet en wil aandacht schenken aan de veteranen uit de gehele gemeente. Deze veteranen hebben zich immers ingezet in dienst van onze vrede!

Om deze reden worden alle veteranen in de gemeente Krimpenerwaard op 6 juni uitgenodigd voor een buffet in het Bastion in Schoonhoven. Tijdens dit buffet krijgen de veteranen het boekje ‘Oorlogsslachtoffers in de Krimpenerwaard’ uitgereikt door burgemeester Tjerk Bruinsma.

Concert Orkest Koninklijke Luchtmacht                                                                               Op 6 juni om 19.30 uur organiseert de stichting D-Day Krimpenerwaard een bijzonder concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht bij het veer in Schoonhoven. De aangemelde veteranen krijgen een ereplaats bij het concert. Dit openluchtconcert is gratis toegankelijk voor alle inwoners van de Krimpenerwaard!