Fietsen voor statushouders Krimpenerwaard

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek
         Wethouder Lavinja                      Sleeuwenhoek

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek (Gemeente Belang Krimpenerwaard) overhandigt zaterdagochtend 24 september een groot aantal fietsen aan een groep vluchtelingen met een verblijfsvergunning – de zogenoemde statushouders – in de Krimpenerwaard. Zij vestigden zich kort of langer geleden in de gemeente. De overhandiging is om 11.30 uur op het plein van basisschool De Ark aan de Badhuisstraat in Bergambacht.

Het idee voor dit initiatief komt van Rotaryclub Schoonhoven, die zich als serviceclub graag wil inzetten voor de samenleving. “In dit geval voor een groep mensen die in het kader van hun mobiliteit een fiets goed kunnen gebruiken, maar zelf niet kunnen bekostigen”, vertelt Kees Birkhoff namens de rotaryclub. “Wat is er immers Hollandser dan op de fiets naar je school of werk te gaan? Menig buitenlander die voor het eerst Nederland bezoekt, verbaast zich over het gemak waarmee Hollanders van klein tot groot zich op de fiets verplaatsen.”

fietsdownloadDe Schoonhovense serviceclub verzamelde via het eigen netwerk bruikbare fietsen die vervolgens, en indien nodig, werden gerepareerd en opgeknapt. Daarnaast werd door Rotary Schoonhoven samenwerking gezocht met de Stichting Krimpenerwaard Intercultureel en Vluchtelingenwerk Schoonhoven die vervolgens geschikte kandidaten zochten die een fiets kunnen gebruiken.

Rotary Schoonhoven is vooralsnog van plan om jaarlijks fietsen beschikbaar te stellen, om zo een bijdrage te leveren aan de participatie en integratie van statushouders in de gemeente Krimpenerwaard.