Informatieavond veerpont Gouderak – Moordrecht

veer-1csvakbew8aaumxzDe informatieavond over de veerpont in het dorpshuis in Gouderak werd door de inwoners van Gouderak en Moordrecht goed bezocht. Veerdienst Schoonhoven BV, de exploitant van het veer tussen Gouderak en Moordrecht, organiseerde deze informatieavond voor de gebruikers van de pont.

Namens de gemeente Krimpenerwaard was wethouder Pieter Neven aanwezig. Aanwezige fracties, PvdA,CDA en Gemeente Belang Krimpenerwaard.

Erik van Toor, directeur veerdienst Schoonhoven gaf een presentatie over de cijfers van de afgelopen maanden. Dat deze niet kostendekkend zijn voor exploitatie van het veer werd duidelijk.

In april j.l. gaf de toenmalige exploitant te kennen op korte termijn te stoppen met de veerdienst. Er rijden nog nauwelijks auto’s het pontje op nu er iets verderop de Gouderaksebrug ligt. Fietsers en wandelaars maken echter nog wel volop gebruik van de veerpont, zo gaf de voormalige exploitant aan.

De gemeente Krimpenerwaard onderzocht, als houder van het veerrecht, de mogelijkheden om de pont in de vaart te houden. Het veerbedrijf Schoonhoven – het zelfstandige bedrijf waar de gemeente Krimpenerwaard aandeelhouder van is – kwam als beste optie uit de bus.

Daarnaast was deze oplossing wellicht ook een aanknopingspunt voor de lange termijn. Het veerbedrijf Schoonhoven krijgt een exploitatiebijdrage. Deze bijdrage wordt gezamenlijk betaald door de gemeente Krimpenerwaard en de gemeente Zuidplas.

Beide gemeenten onderzoeken nu samen het rendement van de veerpont en een alternatieve mogelijkheid in de vorm van een voet/fietsveer

Het resultaat van de eerst 2 maanden is hoopgevend alleen al 3900 auto’s  is een derde meer dan de voorspelling van de oude exploitant. Neem daarbij de ontwikkeling van Westergouwe in Gouda en de bouwplannen in Waddinxveen waar samen 7000 woningen gebouwd worden. Deze verkeersstromen gaan via de N207 richting snelweg. Om straks de Krimpenerwaard uit te komen is de pont een belangrijke optie

In een eerder stadium hebben beide gemeenten aangegeven het belangrijk te vinden om de haalbaarheid van de veerverbinding te onderzoeken, gezien het belang van het veer voor de inwoners van Gouderak en Moordrecht.

veerpoina310f413-b4e3-45c9-9b90-15eac15290c8_thumb840