Ander verdeelmodel jeugdzorg nodig

Op de website van Binnenlandsbestuur is een artikel gepubliceerd met als titel ”Ander verdeelmodel jeugdzorg nodig”. De miljard euro die het kabinet extra uittrekt voor de jeugdzorg is ‘volstrekt onvoldoende’. Bovendien deugt het verdeelmodel niet is te lezen in het betreffende artikel.

Tijdens de behandeling van de kadernota heeft Gemeente Belang Krimpenerwaard een pleidooi gehouden om een voorziening te creëren voor onverwachte tekorten met betrekking tot de jeugdzorg. Deze tekorten worden o.a. veroorzaakt door zorginstellingen die jeugdzorg verzorgen een termijn van vijf jaar mogen hanteren om hun facturen naar de gemeente te versturen. Het termijn van vijf jaar is wettelijk vastgelegd maar zijn o.a. de oorzaak dat de kosten voor de jeugdzorg zo moeilijk zijn in te schatten voor gemeenten met alle gevolgen van dien.

De gemeente Krimpenerwaard heeft een financiële reserve aangelegd om deze fluctuatie in de kosten voor de jeugdzorg om te kunnen vangen. Echter wanneer een zorginstelling zijn factuur indient blijft voor de gemeente Krimpenerwaard en alle andere gemeente een punt van moeilijk te voorspellen gezien de wettelijke termijn van vijf jaar die hier voorstaat.

De suggestie van Gemeente Belang Krimpenerwaard om een voorziening te creëren voor onverwachte tekorten m.b.t. de jeugdzorg te kunnen opvangen wordt door de wethouder onderzocht.