Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag jl. heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen voor een onafhankelijk feitenonderzoek naar het faillissement van de Stichting Cultuurhuis Krimpen aan de Lek. Gemeente Belang Krimpenerwaard heeft ingestemd met de motie voor een feitenrelaas. Op deze wijze wordt voor een ieder duidelijk hoe proces gelopen is.
Onderstaand de inbreng van Gemeente Belang Krimpenerwaard raadslid Yorben van Dortmont tijdens de behandeling over het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek.
Stichting Het Cultuurhuis is failliet en dat betreuren wij. Allereerst wil Gemeente Belang Krimpenerwaard een woord van dank uitspreken voor de inzet van het bestuur en alle vrijwilligers van het cultuurhuis in de afgelopen 10 jaar.
Het behoud van de functie cultuurhuis voor Krimpen aan de Lek vinden wij van groot belang. Een dergelijke voorziening zorgt voor saamhorigheid, een plek voor verenigingen en ontmoeting. Daarnaast is ook de bibliotheek hier gevestigd.
Dat het cultuurhuis geen succesformule bleek te zijn is helaas de afgelopen jaren ook steeds duidelijker geworden. Vanaf de start is het al moeizaam geweest door in- en externe factoren, daardoor was ook een steeds hogere subsidie nodig. Daarom moet er ook goed gekeken worden of de huidige omvang en exploitatie passend zijn voor Krimpen aan de Lek. Wel met het uitgangspunt dat de functie van cultuurhuis moet blijven.
Als gemeente runnen we geen cultuurhuizen, maar subsidiëren we die. Het betreffen zelfstandige verenigingen of stichtingen voor en door inwoners. Een stichting is daarmee ook zelf verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.
Het college onderhoudt binnen haar bevoegdheid meerdere keren per jaar contact met het cultuurhuis. Uit de stukken is te lezen dat de situatie uiteindelijk dusdanig onhoudbaar werd en er een noodkreet is gedaan bij het college. Dit is vervolgens ook gecommuniceerd naar de gemeente raad.
Het college zag niet niet voldoende grond om met huidige stichting op de oude voet door te gaan. En de stichting is niet bij machte gebleken om een duurzaam toekomstperspectief te schetsen. We kunnen de gekozen lijn dan ook volgen. Helaas is het nu zo dat de stichting failliet is.
Uiteindelijk moeten we nu met de bestaande situatie door, een cultuurhuis in wat voor vorm dan ook moet blijven bestaan in Krimpen aan de Lek.
Het is jammer dat een aantal oppositiepartijen het college een gebrek aan transparantie en communicatie probeerde toe te dichten. Dit is feitelijk onjuist en hier zijn de gebruikelijke procedures gevolgd. De raad is in 2023 geïnformeerd dat er gesprekken waren over het meerjarig financieel perspectief en in 2024 toen de noodkreet kwam.
Gemeente Belang Krimpenerwaard heeft ingestemd met de motie voor een feitenrelaas. Zo wordt het voor een ieder duidelijk hoe proces gelopen is, wij hebben hier dan ook alle vertrouwen in. Daarom hebben we ook bij de andere partijen aangegeven, die het college van alles verwijten, dat ze zich ook moeten conformeren aan de uitkomsten. Het is zonde dat de extra kosten die hier mee gemoeid zijn niet ingezet kunnen worden richting de toekomst.
Cultuurhuis Krimpen aan de Lek in aanbouw