Open Monumentendag in de Krimpenerwaard

Geniet van ons prachtige erfgoed!

Voorwoord wethouder Leon de Wit Open Monumentendagkrant. 

In deze Open Monumentendagkrant is aandacht voor de monumenten én voor het bijzondere landschap van de Krimpenerwaard. Het thema van Open Monumentendag is Plekken van Vertier. Regelmatig fiets ik door ons prachtige gebied. Ik geniet dan van de vergezichten, de stadjes en dorpen met elk hun eigen identiteit.

Klik op bovenstaande foto voor de Open Monumentendagkrant

Het begrip ‘vertier’ zie je terug in de gebouwen, bij de bewoners en hun activiteiten. Ook denk je al snel aan feesten en partijen. Herinnert u zich ook nog de dorpsfeesten van vroeger? Dat waren nog eens tijden… Tegenwoordig beleven we veel plezier aan de kermissen, wielerwedstrijden, feest en muziek in parken en op pleinen en de Nationale Zilver- en Molendag. De historische omgeving is dan een fraai en waardevol decor dat het allemaal nog feestelijker maakt. Eigenlijk kan je wel zeggen dat de hele Krimpenerwaard ‘één plek van vertier’ is.

Passie voor erfgoed                                                                                                                    Ik bewonder de passie van de historische verenigingen. Ook dit jaar zetten veel vrijwilligers zich in voor de organisatie van Open Monumentendag. Mooi vind ik ook de samenwerking rond de fotowedstrijd. Hebt u een foto ingestuurd? Dan zie ik u misschien wel als één van de genomineerden voor de hoofdprijs bij de officiële opening van Open Monumentendag bij de Zaag in Krimpen aan de Lek op zaterdagochtend.

Uniek landschap                                                                                                                            Erfgoed ervaren vanaf het water is een belevenis op zich. Voor een vaartocht over de Hollandsche IJssel kunt u bijvoorbeeld opstappen in Gouderak of Ouderkerk aan den IJssel. Zelf had ik het genoegen in Stolwijk een vaartochtje te maken. Het programma voor Open Monumentendag brengt u op veel plezierige plekken van de Krimpenerwaard. Wie weet treffen we elkaar dan op 14 of 15 september. In ieder geval wens ik u voor nu veel leesplezier.

 Wethouder Leon de Wit

Leon de Wit (Gemeente Belang Krimpenerwaard), wethouder monumenten

Op de landelijke website van Open Monumentendag is te zien welke monumenten in de gemeente Krimpenerwaard open zijn.