Raadhuis Haastrecht verkocht

Het Raadhuis in Haastrecht heeft na eeuwen een nieuwe eigenaar. Het monumentale pand is verkocht aan Hans van Bemmel uit Haastrecht. 

Het pand dateert gedeeltelijk uit het begin van de zeventiende eeuw en diende eerst als gemeentehuis van de voormalige gemeente Haastrecht. Vanaf 1985 zetelde de raad van de gemeente Vlist in het gebouw. Na de herindeling van de Krimpenerwaard verloor het pand zijn functie en kwam het leeg te staan. In maart 2017 werd besloten het pand af te stoten.

Het pand is deels rijksmonument en het pand ernaast is van grote cultuurhistorische waarde voor Haastrecht en ver daarbuiten. Daarom is door de gemeente goed nagedacht over hoe het pand in de markt moest worden gezet. Dit is gedaan door aan de verkoop een uitvraag te koppelen. De ingediende plannen zijn beoordeeld op basis van prijs en kwaliteit. Hans van Bemmel diende een plan in waarmee hij de kwaliteitseisen met vlag en wimpel behaalde.

Hans van Bemmel: “Ik wil als Haastrechtenaar dit prachtige pand voor de gemeenschap behouden. Als kleine jongen keek ik er altijd bewonderend naar en nu ben ik in de gelegenheid het te kopen. Ik ga het pand flink aanpakken en zorgen dat het tot in de verre toekomst goed onderhouden wordt. Er zullen activiteiten georganiseerd worden voor de lokale bevolking. Ik ben druk bezig met planvorming hiervoor. De Historische Vereniging Haastrecht is erbij betrokken. Ook wordt de mogelijkheid geboden om in het pand te trouwen. En natuurlijk wordt het pand opengesteld op bijvoorbeeld Open Monumentendag. Het monumentale gedeelte krijgt wellicht een representatieve kantoorfunctie”.

De gemeente Krimpenerwaard is zeer verheugd met de nieuwe eigenaar en heeft er het volste vertrouwen in dat het raadhuis een prachtige toekomst tegemoet gaat.