Stadsbrouwerij Argentum Schoonhoven

Na ruim een eeuw krijgt Schoonhoven en de Krimpenerwaard weer een stadsbrouwerij. Op zaterdag 14 maart opende stadsbrouwerij Argentum officieel haar deuren aan de Achterwetering 22a. “Argentum brouwt op ambachtelijke wijze craftbier, dat straks in Schoonhoven en wijde omgeving te krijgen zal zijn”, zegt initiatiefnemer Almer Meerhof. “Het gaat om speciaalbieren, op basis van eigen recepten. De microbrouwerij is gevestigd in een fabriekshal in Schoonhoven-Oost.”

Laatste brouwerij                                                                                                                   Tegen het einde van de 19e eeuw sloot de laatste brouwerij in de zilverstad haar deuren en werd er in Schoonhoven geen bier meer gebrouwen, weet Almer Meerhof: “Tot die tijd waren er diverse brouwerijen actief geweest, net als in elke Nederlandse stad. Bier was immers schoner en veiliger dan het water destijds.

De oudste brouwerijen die in de archieven opduiken waren de brouwerijen Het Hart in de Koestraat en Het Hoefijzer in wat nu de Velleblootsteeg heet, beide omstreeks de 17e eeuw. Later volgden nog brouwerij De Drie Eendjes aan de Oude Haven en de laatste actieve brouwerij, De Zalm, gevestigd op het terrein achter Veerstraat 5, het toenmalige telegraafkantoor. Na die tijd heeft Schoonhoven het dus voor meer dan een eeuw moeten stellen zonder  bierbrouwerij.”

Klik hier voor informatie over de stadsbrouwerij

IMG_0030

    Wethouder Dilia Blok heft het glas op stadsbrouwerij Argentum